Ostatnia pora na truskawki!

15.7.15


 Sezon na truskawki niedÅ‚ugo siÄ™ koÅ„czy, dlatego postanowiÅ‚am upiec ostatnie w tym sezonie ciasto z truskawkami, bezÄ… i pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi. Zapraszam do wspólnego pieczenia!


Spód:
220g mÄ…ki pszennej
60g mÄ…ki ziemniaczanej
200g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
40g cukru

Nadzienie:
600g truskawek
słoiczek dżemu truskawkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:
5 białek
150g cukru
200g płatków migdałowych



Spód:
Do miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać pokrojone masło. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie należy dodać 5 żółtek i dalej zagniatać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm należy wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Blaszkę wylepić ciastem i podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza.



Nadzienie:
Truskawki umyć, oczyÅ›cić i przekroić na połówki. Do truskawek dodać 2 Å‚yżki mÄ…ki i wymieszać. 
Podpieczony spód wysmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki.

Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier cały czas miksując. Pianę miksować jeszcze przez 2 minuty. Ubitą pianę wyłożyć na nadzienie truskawkowe i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temp 160 stopni Celsjusza przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec 20 minut, lub krócej, jeżeli bezowa pianka będzie już chrupiąca.



Smacznego!



Tarta serowa z wiśniami i borówkami

12.7.15


Dzisiaj przedstawiÄ™ Wam przepis na tarÄ™ serowÄ… z wiÅ›niami i borówkami. 
Lato to najlepszy czas na wypieki z owocami, dlatego korzystajmy z tej cudownej pory roku.




Spód:
225g mÄ…ki pszennej
120g masła
2 żółtka
1 cukier wanilinowy 
1 łyżka wody

Masa serowa:
300g sera biaÅ‚ego 
250g mascarpone
3 jajka
1 żółtko
3/4 szklanki cukru
skórka z połowy cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wiśnie, borówki


Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem i po 30 minutach odlać sok.

Do dużej miski dodajemy wszystkie skÅ‚adniki na spód i szybko zagniatamy ciasto. 
Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 30 cm, smarujemy masłem i wyklejamy ciastem po same brzegi formy. Wkładamy spód na pół godziny do lodówki.

Ser należy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski dodajemy zmielony ser, ser mascarpone, 3/4 szklanki cukru, skórkę z połowy cytryny oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki te należy zmiksować na gładką masę i dodawać po jednym jajku cały czas miksując na wolnych obrotach.
 MasÄ™ serowÄ… wylewamy na spód i dodajemy wiÅ›nie i borówki w iloÅ›ci jakÄ… lubimy. 
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, a następnie w 130 stopniach przez 30 minut.
                                                  Å»yczÄ™ przyjemnego pieczenia, do nastÄ™pnego!











12.7.15

Witam Was kochani :)
Blog powstał z miłości do pieczenia i chęci podzielenia się przepisami na słodkości.
Jestem też fanką gotowania, więc takich przepisów też nie zabraknie.
Zapraszam Was do czytania i wspólnego gotowania :)
A zaraz przepis na sernik z wiśniami i borówkami.