Szparagi, tak już są!

16.5.16


Sezon na szparagi jest tak krótki, że mogłabym je jeść codziennie. Dzisiaj przepis na łososia pieczonego w piekarniku, ze szparagami i kaszą jaglaną ze szczypiorkiem. 



  Składniki: (3 porcje)

-pęczek szparagów
-3 kawałki fileta z łososia
-125g kaszy jaglanej
-3 łyżki cebulki dymki
- łyżka płatków migdałowych
-olej rzepakowy
-cytryna
-oliwa z oliwek

Filet z łososia myjemy, solimy, układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i obficie polewamy oliwą z oliwek. Filet doprawiamy pieprzem, posypujemy płatkami migdałowymi i układamy po plasterku cytryny. 
Łososia pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Kaszę jaglaną gotujemy w 350 ml osolonej wody wraz z łyżką oleju, co jakiś czas mieszając. 
Po ugotowaniu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i mieszamy. 

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w wysokim garnku przez 5-7 minut, w zależności od wielkości szparagów. Do wody dodajemy płaską łyżeczkę soli i cukru. 
 Smacznego!




-

Tarta z botwinką, fetą i kozim serem

12.5.16

Wspominałam już jak bardzo lubię sezonowe produkty? Dzisiaj przyszedł czas na botwinkę i pyszną tartę.


Spód:

-200g mąki pszennej
-50g mąki pełnoziarnistej
-125g zimnego masła
-1 jajko
-2 łyżki mleka
-szczypta soli
 
 Wszystkie składniki wrzucić do miski i energicznie wyrobić ciasto. Formę na tartę (średnica 30cm)  posmarować masłem i wyłożyć ciasto. Podpiec 15 minut w piekarniku w temp. 170 stopni Celsjusza. 


Nadzienie:

-3 pęczki botwinki
-3 łyżki posiekanego szczypiorku
-200 g pokruszonej fety
- 2 plasterki sera koziego
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki miodu
-sól, pieprz


 Botwinkę umyć, pokroić buraczki oraz liście na cienkie paski. Buraczki podsmażać na oliwie  na patelni ok. 10 minut (można też troszkę podlać wodą). Po 10 minutach wrzucić liście, wyciśnięty czosnek i smażyć ok. 5 minut. Na patelnię dorzucić pokruszoną fetę, szczypiorek oraz  2 łyżki miodu i wszystko wymieszać na zgaszonym gazie. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód. 

Zalewa:
-200 ml śmietany 12%
-2 jajka
-sól, pieprz

Śmietanę energicznie wymieszać z jajkami. Gotową zalewą zalać farsz przygotowany wcześniej. Na koniec położyć małe kawałki sera koziego na wierzch tarty. Smacznego!