Jogurtowe ze śliwkami!

31.7.16

 
Czasami najszybsze i najprostsze rozwiązanie jest najlepsze! Tak też jest w wypadku ekspresowego jogurtowego ze śliwkami, które rozpływa się w ustach, jednocześnie uzależniając...



Składniki:

-500g mÄ…ki pszennej
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-300g masła
-5 jajek
-280g cukru
-250g jogurtu naturalnego
- 1 cukier wanilinowy

-700g wypestkowanych śliwek
-50g malin
50g jagód

Śliwki umyć, wypestkować.
 MasÅ‚o utrzeć z cukrem na puszystÄ… masÄ™. NastÄ™pnie dodawać po jednym jajku, ciÄ…gle miksujÄ…c. Do miski przesiać mÄ…kÄ™, dodać proszek do pieczenia. Kolejno dodawać na przemian mÄ…kÄ™ z jogurtem naturalnym. BlaszkÄ™ (29*35cm) posmarować masÅ‚em i wyÅ›cielić papierem do pieczenia. MasÄ™ wylać na blaszkÄ™, poukÅ‚adać Å›liwki, lekko je wciskajÄ…c w masÄ™. Na koniec poukÅ‚adać maliny i jagody. Ciasto piec w temp. 170 stopni C przez 45 min. Smacznego!


 

Jagodowa chmurka

29.7.16

Malinowa chmurka, to ciasto znane i lubiane przez wszystkich. Dzisiaj postanowiłam maliny zamienić na jagody i borówki. Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę, znikające z blaszki w ekspresowym tempie. Podstawą ciasta jest spód, który jest czymś pomiędzy biszkoptem, a ciastem kruchym, następnie beza, bita śmietana oraz jagody z dużą ilością galaretki. To wszystko tworzy idealny połączenie, spróbujcie! Uwaga, ono uzależnia...


Spód: 

-7 żółtek
-90g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier wanilinowy
-200g mÄ…ki pszennej
-150g roztopionego masła

Zaczynamy od oddzielenia żółtek od biaÅ‚ek. Żółtka wbijamy do miski, a biaÅ‚ka zachowujemy do bezy. 
Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. MasÅ‚o roztapiamy w kÄ…pieli wodnej, lekko ostudzone dodajemy powoli do  żółtek i cukru, a nastÄ™pnie porcjami mÄ…kÄ™ wymieszanÄ… z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masa powinna być dość gÄ™sta. BlaszkÄ™ (29*35 cm) wykÅ‚adamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy przygotowane ciasto.  Pieczemy dwa takie spody ( skÅ‚adniki podane sÄ… na jeden spód, można również podwoić porcjÄ™, chociaż ciasto twardnieje czekajÄ…c na pieczenie).

Beza:

-7 białek
-230g cukru
-płatki migdałowe

BiaÅ‚ka ubijamy z dodatkiem soli na puszystÄ… masÄ™. NastÄ™pnie dodajemy cukier porcjami i miksujemy 5 minut. Ubite biaÅ‚ka wykÅ‚adamy na przygotowane wczeÅ›niej ciasto, posypujemy pÅ‚atkami migdaÅ‚owymi i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni C. 

Bita śmietana:

- 1 l Å›mietany 36% 
-2 Å›mietan fix 
-2 łyżki cukru pudru
-1 cukier wanilinowy

Aby ubić bitÄ… Å›mietanÄ™ bez problemów, szczególnie w gorÄ…ce dni, najlepiej ubijać po 500 ml. Należy również ok pół godziny wczeÅ›niej wÅ‚ożyć bitÄ… Å›mietanÄ™ do zamrażalnika. BitÄ… Å›mietanÄ™ ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy Å›mietana bÄ™dzie ubita dodajemy cukier, fix, i ubijamy jeszcze chwilkÄ™. PoÅ‚owÄ™ bitej Å›mietany wykÅ‚adamy na upieczony spód. 

Masa owocowa:

-2 galaretki owoce leśne
-700g jagód/borówek

GalaretkÄ™ przygotowujemy wedÅ‚ug przepisu, do lekko stężaÅ‚ej galaretki dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki, aż bÄ™dzie lekko gÄ™sta. TakÄ… masÄ™ ukÅ‚adamy na bitej Å›mietanie, nastÄ™pnie dodajemy znów bitÄ… Å›mietanÄ™ i na górÄ™ drugi spód. 

Uwagi: ciasto pracochłonne, ale wynagradza smakiem. Spody dobrze przygotować dzień wcześniej. Pamiętać o mocnym schłodzeniu śmietany. Smacznego!