Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezÄ…

25.8.16

Słodycz bezy, kwaśne nadzienie oraz maślany spód stanowi idealne połączenie, które zachwyci niejednego z nas. Jest to malinowa wersja klasycznej tarty cytrynowej z lemon curd.


Spód:

-220g mÄ…ki pszennej
-120g masła
-2 żółtka
-1 cukier wanilinowy
-1 łyżka wody


 Do miski przesiać mÄ…kÄ™, dodać cukier wanilinowy, masÅ‚o pokrojone w kostkÄ™ oraz żółtka. Na koniec dodać Å‚yżkÄ™ wody.  Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy.  Przygotować formÄ™ do tarty o Å›rednicy 30 cm, posmarować jÄ… masÅ‚em i wykleić dokÅ‚adnie ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyÅ‚ożyć papier do pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasolÄ™ (obciążnik, aby ciasto siÄ™ nie unosiÅ‚o. Takie obciążniki można używać wielokrotnie) Ciasto z obciążnikiem należy piec ok. 10 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a nastÄ™pnie Å›ciÄ…gnąć papier z ryżem i piec 5 minut, aż ciasto bÄ™dzie lekko przypieczone.

 Malinowy curd:

-600g malin
-sok z 1 cytryny
-185g drobnego cukru
-6 łyżek mąki kukurydzianej
-5 żółtek
-75g masła

Åšwieże maliny opÅ‚ukać i wysuszyć, a jeżeli używamy mrożonych to należy je rozmrozić. Maliny wÅ‚ożyć do miski, dodać 100ml wody i dokÅ‚adnie zmiksować. NastÄ™pnie należy wcisnąć sok z 1 cytryny, wsypać cukier puder i zacząć podgrzewać, czÄ™sto mieszajÄ…c. W tym czasie wsypywać przez sitko po 1 Å‚yżce mÄ…ki kukurydzianej ciÄ…gle mieszajÄ…c (aby nie powstaÅ‚y grudki). 
Po zagotowaniu kremu gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Krem zdjąć z ognia, i dodawać po 1 żółtku, ciÄ…gle mieszajÄ…c, nastÄ™pnie dodać masÅ‚o pokrojone w kostkÄ™ i poczekać do rozpuszczenia. 
Gotowy krem można wylać na podpieczony spód tarty. 

Beza:

-5 białek
-250g cukru 

Do miski wlać białka i zacząć ubijać bezę od wolnych obrotów, a jak białka się lekko spienią, to dodać szczyptę soli. Ubić białka na sztywno, potem należy stopniowo dodawać po łyżce cukru. Kolejną łyżkę cukru można dodać dopiero po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej. Bezę wyłożyć na mus malinowy i piec 20-25 min w temperaturze 160 stopni C. Potem zmniejszyć temp. do 60 stopni C i suszyć bezę 20 minut.



Tarta z masą śmietanową i śliwkami, pychota!

11.8.16

Korzystając z sezonu na śliwki, upiekłam rozpływającą się w ustach tartę ze śliwkami
 i masÄ… Å›mietanowo-jogurtowÄ… :)



Spód:

-300g mÄ…ki
-150g masła
-90g cukru pudru
-2 żółtka
-1 łyżka wody
-1 łyżka śmietany

 Do miski przesiać mÄ…kÄ™, dodać cukier puder, masÅ‚o pokrojone w kostkÄ™ oraz żółtka. Na koniec dodać Å‚yżkÄ™ wody i Å›mietany. Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić
na części 2/3 i 1/3.  Przygotować formÄ™ do tarty o Å›rednicy 30 cm, posmarować jÄ… masÅ‚em i wykleić dokÅ‚adnie ciastem(2/3 ciasta). Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyÅ‚ożyć papier do pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasolÄ™ (obciążnik, aby ciasto siÄ™ nie unosiÅ‚o. Takie obciążniki można używać wielokrotnie)
Ciasto z obciążnikiem należy piec ok. 10 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 5 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone.


Masa śmietanowo-jogurtowa:

-230g śmietany 12%
-100g jogurtu naturalnego
-90g cukru
-2 jajka
-1,5 łyżki mąki
-800g śliwek bez pestek
-garść malin

Do miski wlać śmietanę oraz jogurt naturalny, dodać cukier oraz 2 jajka- wszystko energicznie wymieszać. Mąkę dodawać porcjami przesiewając przez sitko (po każdej porcji mąki mieszamy,
żeby nie zrobiły się grudki ;).

Na podpieczony spód ułożyć śliwki( skórką do dołu) i zalać masą śmietanowo-jogurtową. Ułożyć na górze garść malin. Na koniec zrobić kratkę z 1/3 ciasta, które nam zostało. Ciasto należy piec 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego!