Placki z cukinii i marchewki to bardzo zdrowe a zarazem szybkie danie. Polecam wypróbować na obiad lub szybką przekąskę, idealne również do lunch-boxa, zarówno na zimno jak i na ciepło.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 cukinie
- 2 duże jajka lub 3 małe
- 8 łyżek mąki
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cukinię starłam na tarce na dużych oczkach, wsypałam do durszlaka, posypałam solą i zostawić na 15 minut, aż cukinia puści wodę. W tym czasie obrałam marchewkę, na grubych oczkach. Po 15 minutach odcisnęłam cukinię z wody. Do garnka wsypałam cukinię, marchewkę, pietruszkę. Następnie wbiłam jajka i wsypywałam po łyżce mąki mieszając dużą łyżką. Placki smażyłam na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony. Następnie placki odsączyłam na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Placki najlepiej smakują z lekkim sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
- 200 g jogurtu natruralnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- pieprz
- słodka papryka
Do jogurtu naturalnego dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiłam słodką papryką, solą i pieprzem do smaku.