Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą
25.8.16
Słodycz bezy, kwaśne nadzienie oraz maślany spód stanowi idealne połączenie, które zachwyci niejednego z nas. Jest to malinowa wersja klasycznej tarty cytrynowej z lemon curd.
Spód:
-220g mąki pszennej
-120g masła
-2 żółtka
-1 cukier wanilinowy
-1 łyżka wody
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę
oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody. Ciasto energicznie
zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Przygotować formę do tarty o
średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem.
Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier do
pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto się
nie unosiło. Takie obciążniki można używać wielokrotnie)
Ciasto z obciążnikiem należy piec ok. 10 minut w temp. 170 stopni
Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 5 minut, aż
ciasto będzie lekko przypieczone.
Malinowy curd:
-600g malin
-sok z 1 cytryny
-185g drobnego cukru
-6 łyżek mąki kukurydzianej
-5 żółtek
-75g masła
Świeże maliny opłukać i wysuszyć, a jeżeli używamy mrożonych to należy je rozmrozić. Maliny włożyć do miski, dodać 100ml wody i dokładnie zmiksować. Następnie należy wcisnąć sok z 1 cytryny, wsypać cukier puder i zacząć podgrzewać, często mieszając. W tym czasie wsypywać przez sitko po 1 łyżce mąki kukurydzianej ciągle mieszając (aby nie powstały grudki).
Po zagotowaniu kremu gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Krem zdjąć z ognia, i dodawać po 1 żółtku, ciągle mieszając, następnie dodać masło pokrojone w kostkę i poczekać do rozpuszczenia.
Gotowy krem można wylać na podpieczony spód tarty.
Beza:
-5 białek
-250g cukru
0 komentarze