Chleb pszenno-żytni na zakwasie
21.9.16
Dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie. Chrupiąca skórka, pełnoziarnisty środek tworzy idealne i przede wszystkim zdrowe połączenie. Często nie zdajemy sobie sprawy ile składników, w tym większość niepotrzebnych zawiera pieczywo z ciasta mrożonego. Przede wszystkim są to: barwniki, emulgatory, spulchniacze.Dlatego warto poświęcić trochę czasu na wypiek domowego, zdrowego chleba.
Jak przygotować zakwas:
-można dostać od znajomego
-wyhodować samemu
Zakwas należy hodować 5 dni, potrzebne nam będą:
-250g mąki żytniej
-250 ml ciepłej wody (ok. 30-40 stopni C)
Pierwszego dnia do wyparzonego słoika dodać 50g mąki i 50ml ciepłej wody i wymieszać. Zakwas przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodać kolejną porcję: 50g mąki i 50 ml ciepłej wody i porządnie wymieszać. Czynność należy powtarzać łącznie przez 5 dni. Po 5 dniach zakwas jest gotowy i możemy go użyć do wypieku chleba.
A teraz przepis na chleb:
Składniki:
-1 kg mąki pszennej tortowej
-0,5 kg mąki żytniej typ 720
- 1 szklanka mieszanki: płatki owsiane, siemię lniane, otręby
-0,75 szklanki słonecznika
-0,5 szklanki pestek dyni
-0,5l letniej wody
-5 łyżeczek soli
-4 łyżki zakwasu
Suche produkty wymieszać, dodać zakwas i wodę, wyrobić drewnianą łyżką. Odłożyć 4 łyżki do słoika (zakwas można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Ciasto rozłożyć na dwie foremki keksowe, przykryć ścierką i odstawić na 8-10h. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 1 godzinę.
3 komentarze
taki domowy chlebek jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńPrzepis już zachomikowałam do wypróbowania, bo własnie pieczenie domowego chleba wciągnęło mnie niesamowicie! Szukam, zbieram i próbuję nowe przepisy! ;)
OdpowiedzUsuńCzy na pewno na 2kg suchych składników tylko pół l wody???
OdpowiedzUsuń