Tarta z malinami i białą czekoladą
23.9.16Spód:
-300g mąki pszennej
-150g zimnego masła
-2 jajka
-1,5 opakowania cukru wanilinowy
-2 łyżki mleka
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać pokrojone w kostkę masło,
cukier wanilinowy, jajka oraz 2 łyżki zimnego mleka. Ciasto energicznie
zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotować formę do
tarty o średnicy 30 cm, posmarować masłem i wykleić dokładnie
ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier
do pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto
się nie unosiło).
Ciasto z obciążnikiem piec ok. 12 minut w temp. 170 stopni
Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 8 minut, aż
ciasto będzie lekko przypieczone.
Nadzienie:
-250g śmietanki 30%
-125g białej czekolady
-3 duże jajka
-250g mrożonych malin
Białą czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie należy dolewać śmietankę cały czas mieszając. Do nadzienia wbić jajka i zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć maliny, zalać masą czekoladowo-śmietanową i piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut.
2 komentarze
Smakowita tarta:)
OdpowiedzUsuńZapewne boska:)
OdpowiedzUsuń