Pleśniak z jagodami, klasyka!

29.9.17

Dzisiaj proponuję Wam przepis na szybkiego pleśniaka z dżemem jagodowym, który doskonale nada się do jesiennej kawy.


 Spód:
 - 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek (białka zostawić do bezy)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Wszystkie składniki dodałam do miski i energicznie zagniotłam. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie części, jedną z nich wyścieliłam blaszkę o wymiarach  26 x 40 cm posmarowaną wcześniej masłem. Spód podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C na złoty kolor przez 17 minut. Drugą kulkę ciasta wkładam do zamrażalnika.

Nadzienie: 
- 1 słoiczek dżemu jagodowego 280 g
- 1 słoiczek konfitury jagodowej 240 g
- garść jagód mrożonych

Na podpieczony spód wykładam dżem, konfiturę i mrożone jagody.

Piana:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli

Do misy miksera wlałam białka, które rozmiksowałam wraz ze szczyptą soli. Po chwili dodałam porcjami cukier, czekając aż poprzednia porcja cukru będzie dokładnie rozmiksowana. Beza powinna być pod koniec ubijania błyszcząca. Bezę przełożyłam na warstwę owocową.

Na bezę starłam na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekłam w temp. 170 st. C przez 45 minut. Smacznego!



You Might Also Like

0 komentarze