Ciasto z budyniem kokosowym, śliwkami, malinami i bezą :)
19.9.17Śliwki i maliny to dla mnie zwiastun jesieni, który koniecznie wykorzystajcie do ciasta.
Spód:
- 220 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek (białka zachować do bezy)
- 40 g cukru
Do
miski wsypałam dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodałam pokrojone masło. Zagniotłam na jednolitą masę. Następnie dodałam 5
żółtek i dalej zagniatałam . Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm wysmarowałam masłem i wyścieliłam papierem do pieczenia. Blaszkę wylepiłam
ciastem i podziurkowałam widelcem. Ciasto piekłam w piekarniku ok. 15-20
minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 st. C.
Warstwa budyniowa:
- 1 budyń śmietankowy (40g)
- 2 łyżki cukru
- puszka mleka kokosowego
- 1/3 szklanki wody
Do garnka włożyłam gęstą część mleka kokosowego i dolałam wody. Do wody pozostałej w puszce wsypałam proszek budyniowy oraz cukier, wszystko wymieszałam. Do gotującego się mleka wlałam zawartość puszki i energicznie mieszałam, aż do zgęstnienia budyniu. Budyń wyłożyłam na podpieczony spód.
- 1/3 szklanki wody
Do garnka włożyłam gęstą część mleka kokosowego i dolałam wody. Do wody pozostałej w puszce wsypałam proszek budyniowy oraz cukier, wszystko wymieszałam. Do gotującego się mleka wlałam zawartość puszki i energicznie mieszałam, aż do zgęstnienia budyniu. Budyń wyłożyłam na podpieczony spód.
Owoce:
- 950 g śliwek
- garść malin
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki umyłam, wydrylowałam i obtoczyłam wraz z malinami w mące ziemniaczanej. Wyłożyłam owoce na budyń kokosowy.
Beza:
- 5 białek
- 250 g cukru
- płatki kokosowe
0 komentarze