Tarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną/ Peanut Butter Tart
24.12.16
Tarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną jest u mnie numerem jeden wśród świątecznych wypieków. W planach miałam zrobić zdjęcie całej tarty, jednak zanim się obejrzałam połowy już nie było ;) Tarta jest szybka w wykonaniu, więc jeśli jeszcze nie upiekliście słodkości na święta to nic straconego, jeszcze zdążycie :)
- 250 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 jajko
- 125g masła
Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Nadzienie:
- 375 g serka Philadelphia (cream cheese)
- 300 g masła orzechowego
- pół szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszałam mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Wyłożyłam nadzienie na przestudzony spód.
Wyłożyłam nadzienie na przestudzony spód.
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- 1 śmietanka fix
dodatkowo:
- orzechy
- gorzka czekolada
Pół godziny przed ubijaniem śmietany włożyłam ją do zamrażalnika. Śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera. Gdy
śmietana się ubiła, dodałam cukier, śmietankę fix, i ubijałam ją jeszcze chwilkę. Bitą śmietanę rozsmarowałam na nadzieniu orzechowym i posypałam orzechami i startą gorzką czekoladą.
Wesołych Świąt :)
2 komentarze
Z masłem orzechowym to zdecydowanie coś dla mnie! ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Najlepsza tarta ever :)
OdpowiedzUsuń