Ciasto z malinami i bezą / Raspberry meringue pie

26.12.16

Lekkie ciasto z kwaśnymi malinami i słodką bezą - jedno z moich ulubionych połączeń!
Ciasto jest naprawdę bardzo szybkie w przygotowaniu, co sprawia, że lubię je jeszcze bardziej ;)


 Spód:
- 370 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 200 g masła
- 7 żółtek

Wszystkie składniki wrzucam do miski i energicznie zagniatam ręką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 30 cm wykładam papierem do pieczenia na którym rozkładam rozwałkowane ciasto. Spód piekę w temperaturze 180 st. C przez 20 minut (aż lekko się zarumieni).

Warstwa owocowa: 
- 2 słoiczki dżemu malinowego 
- 2 garści mrożonych malin

Przestudzony spód smaruję dżemem, na którym układam maliny.

Beza: 
- 7 białek 
- 150 g cukru pudru 
- 2 łyżki cukru białego
- szczypta soli
 - słonecznik i wiórki kokosowe do posypania

Do miski wbijam białka i zaczynając od niskich obrotów ubijam sztywną pianę. Jak tylko białka lekko się spienią dodaję szczyptę soli. Gdy piana jest już sztywna stopniowo dodaję po łyżce cukru dalej ubijając masę. Pamiętajcie, by następną łyżkę cukru dodać dopiero po dokładnym wymieszaniu poprzedniej! Bezę wykładam na malinową warstwę i posypuję słonecznikiem oraz wiórkami kokosowymi. Całość piekę 20-25 min w temperaturze 160 st. C. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 70 st. C i całość pozostawiam w piecu na kolejne 30 minut.

Smacznego ;)


You Might Also Like

1 komentarze