Ciasto jaglane z owocami leśnymi
9.2.17A gdyby tak zrobić ciasto bez mąki i jajek ? Ostatnio przyszedł mi właśnie taki pomysł, co poskutkowało pojawieniem się ciasta jaglanego z owocami i wiórkami kokosowymi :)
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 jabłko
- maliny mrożone
- jagody mrożone
- wiśnie w syropie
- płatki migdałowe do posypania
Do miski wsypuję suchą kaszę jaglaną, cukier, wiórki kokosowe, następnie wlewam mleko, wodę i olej kokosowy. Wszystkie składniki mieszam. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze gorące :) Na drugi dzień można je odgrzać na patelni z odrobiną wody.
Smacznego!
0 komentarze