Muffiny brownie z malinami, daj się skusić!
16.2.17
Muffiny brownie z malinami, czyli połączenie które stanowi duet idealny.
Kwaskowate maliny, gorzka czekolada i odrobina cukru to składniki, które tworzą te przepyszne babeczki, ale nie ma co zachwalać, wypróbujcie sami!
Na ok. 6 dużych muffinów
- 100 g masła
- 125 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
- 130g cukru
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść malin
W garnku rozpuszczam masło, następnie dodaję połamaną na kostki gorzką czekoladę i cukier, mieszam aż do rozpuszczenia. Zawartość garnka odstawiam na chwilkę do ostygnięcia. Po chwili dodaję do zawartości garnka jajka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystkie składniki mieszam, do czasu uzyskania jednorodnej konsystencji, lecz nie za długo. Papilotki napełniam do 2/3 wysokości, następnie dodaje maliny (po ok. 3-4 do każdej papilotki), a maliny przykrywam jeszcze łyżeczką ciasta. Muffiny piekę w temperaturze 180 st. C przez 25 minut. Ciasto na muffiny jest dość ciężkim ciastem, więc muffiny nie wyrosną nam zbytnio wysoko, ale taki jego urok :) Smacznego!
2 komentarze
Nie trzeba długo namawiać ;) Boskie!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale pysznie wyglądają! Szkoda, że sezon malinowy już się skończył. :C
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com/ :)