Ciasto z budyniem kokosowym, galaretką i owocami

15.3.17

Za oknem pierwszy powiew wiosny, co zachęciło mnie do stworzenia wiosennego, kolorowego ciasta. Budyń na mleku kokosowym okazał się idealnym dopełnieniem do owoców i galaretki.


 Spód:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody

Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Masa budyniowa:
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru

Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję trochę wody, tak aby było pół szklanki płynu. Rozpuszczam w nim budyń oraz 2 łyżki cukru. Do garnka przekładam stałą część mleczka i doprowadzam do wrzenia. Do gotującego mleka wlewam rozpuszczony budyń i gotuję chwilę aż do zagęszczenia. Po ostygnięciu wylewam budyń na upieczony spód.

Galaretka:
- 2 rozpuszczone galaretki
- owoce według upodobań ( u mnie jabłka, banany, maliny i jagody)

Na wystudzony budyń ułożyć owoce oraz wylać galaretkę. Ciasto włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Podawać z gorącą kawą... :)















You Might Also Like

3 komentarze

  1. Mmm, musiała smakować bosko!
    Chodzą za mną ostatnio ciasta z budyniem... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie. Zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń