Świateczne muffiny marchewkowe, wersja light :)
20.12.16
Święta coraz bliżej dlatego chciałabym Wam zaproponować korzenne muffiny marchewkowe! Są one doskonałą alternatywą dla tłustych świątecznych wypieków, a także pomysłem na świąteczny wypiek dla alergików :)
Składniki suche:
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki jaglanej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,25 łyżeczki imbiru
- 0,25 szklanki zmielonych nasion lnu
- 1 garść orzechów
- cukier gruboziarnisty do posypania babeczek
Składniki mokre:
- sok z 1 mandarynki
- 0,5 szklanki wody
Do miski wsypuję wszystkie składniki suche i dokładnie mieszam. Następnie dodaję składniki mokre i mieszam do utworzenie jednolitej masy (nie za długo). Formę do muffinek wykładam świątecznymi papilotkami i nakładam masę 'z górką', gdyż muffiny raczej nie urosną. Każdą muffinkę dekoruję cukrem gruboziarnistym. Piekę muffiny w temp. 180 st. C przez 25 minut. Smacznego!
0 komentarze