Krem szpinakowo-brokułowy
25.7.17
Najlepszy czas na zupy krem, to zdecydowanie lato, gdyż mamy pod dostatkiem świeżych, a co najważniejsze, polskich warzyw. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny krem szpinakowo-brokułowy.
Składniki:
- 750 g brokuła
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 por
- 3 cebule
- 3 ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 200 g piersi z indyka
- 2 l wody
- 2 ziela angielskiego
- 1 listek laurowe
Do garnka włożyłam pierś z indyka, zalałam wodą i chwilkę podgotowała. Następnie obrałam warzywa. Ziemniaki pokroiłam w w półksiężyce, marchewkę i cebulę w plastry, poszatkowałam por,
a pietruszkę starłam na tarce. Dodałam do wywaru ziele angielskie i listek laurowy. Wszystkie warzywa wrzuciłam do podgotowanego bulionu i gotowałam przez 15 minut. Następnie umyłam szpinak i brokuła, którego pokroiłam na mniejsze kawałki. Szpinak wrzuciłam do garnka z bulionem
i gotowałam jeszcze 4 minuty. Brokuła gotowałam w osobnym garnku z wodą z 1 łyżeczką soli
i 1 łyżeczką cukru przez 5 minut. Po przestygnięciu dorzuciłam brokuła do bulionu z warzywami
i wszystko zmiksowałam na gładką masę. Krem podawałam z uprażonym słonecznikiem, olejem lnianym i łyżką śmietany. Smacznego!
0 komentarze