Ostatnia pora na truskawki!
15.7.15
Sezon na truskawki niedługo się kończy, dlatego postanowiłam upiec ostatnie w tym sezonie ciasto z truskawkami, bezą i płatkami migdałowymi. Zapraszam do wspólnego pieczenia!
Spód:
220g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
200g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
40g cukru
Nadzienie:
600g truskawek
słoiczek dżemu truskawkowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
5 białek
150g cukru
200g płatków migdałowych
Spód:
Do miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać pokrojone masło. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie należy dodać 5 żółtek i dalej zagniatać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm należy wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Blaszkę wylepić ciastem i podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza.
Nadzienie:
Truskawki umyć, oczyścić i przekroić na połówki. Do truskawek dodać 2 łyżki mąki i wymieszać.
Podpieczony spód wysmarować dżemem truskawkowym i wyłożyć wcześniej przygotowane truskawki.
Beza:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier cały czas miksując. Pianę miksować jeszcze przez 2 minuty. Ubitą pianę wyłożyć na nadzienie truskawkowe i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w temp 160 stopni Celsjusza przez 20 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec 20 minut, lub krócej, jeżeli bezowa pianka będzie już chrupiąca.
Smacznego!
0 komentarze