Tarta serowa z wiśniami i borówkami

12.7.15


Dzisiaj przedstawię Wam przepis na tarę serową z wiśniami i borówkami. 
Lato to najlepszy czas na wypieki z owocami, dlatego korzystajmy z tej cudownej pory roku.




Spód:
225g mąki pszennej
120g masła
2 żółtka
1 cukier wanilinowy 
1 łyżka wody

Masa serowa:
300g sera białego 
250g mascarpone
3 jajka
1 żółtko
3/4 szklanki cukru
skórka z połowy cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wiśnie, borówki


Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem i po 30 minutach odlać sok.

Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na spód i szybko zagniatamy ciasto. 
Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 30 cm, smarujemy masłem i wyklejamy ciastem po same brzegi formy. Wkładamy spód na pół godziny do lodówki.

Ser należy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski dodajemy zmielony ser, ser mascarpone, 3/4 szklanki cukru, skórkę z połowy cytryny oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki te należy zmiksować na gładką masę i dodawać po jednym jajku cały czas miksując na wolnych obrotach.
 Masę serową wylewamy na spód i dodajemy wiśnie i borówki w ilości jaką lubimy. 
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, a następnie w 130 stopniach przez 30 minut.
                                                  Życzę przyjemnego pieczenia, do następnego!











You Might Also Like

0 komentarze