Tarta serowa z wiśniami i borówkami
12.7.15
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na tarę serową z wiśniami i borówkami.
Lato to najlepszy czas na wypieki z owocami, dlatego korzystajmy z tej cudownej pory roku.
Spód:
225g mąki pszennej
120g masła
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
1 łyżka wody
Masa serowa:
300g sera białego
250g mascarpone
3 jajka
1 żółtko
3/4 szklanki cukru
skórka z połowy cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wiśnie, borówki
Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem i po 30 minutach odlać sok.
Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na spód i szybko zagniatamy ciasto.
Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 30 cm, smarujemy masłem i wyklejamy ciastem po same brzegi formy. Wkładamy spód na pół godziny do lodówki.
Ser należy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski dodajemy zmielony ser, ser mascarpone, 3/4 szklanki cukru, skórkę z połowy cytryny oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Składniki te należy zmiksować na gładką masę i dodawać po jednym jajku cały czas miksując na wolnych obrotach.
Masę serową wylewamy na spód i dodajemy wiśnie i borówki w ilości jaką lubimy.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut, a następnie w 130 stopniach przez 30 minut.
Życzę przyjemnego pieczenia, do następnego!
0 komentarze