Sernik na spodzie kakaowym z owocami i bezą

19.4.17

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, dlatego proponuję do kawy sernik na spodzie kakaowym z wiśniami, jagodami i bezą :)


Spód:
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka (białka zostawić do bezy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao

Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszam. W następnej kolejności dodaję pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz śmietanę. Wszystko energicznie zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 29*35 cm smaruję masłem i wykładam ciastem.

Masa serowa:
- 700 g twarogu
- 7 jajek
- 70 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 20 g budyniu śmietankowego
- pół łyżeczki mąki pszennej tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny

- wiśnie mrożone
- jagody mrożone

Na początku mielę ser dwa razy wraz z masłem (dodaję na przemian ser i masło). Do miski dodaję żółtka oraz cukier i miksuję parę minut. Następnie mieszam zmielony ser i masło z ubitymi żółtkami wraz z cukrem. w małej miseczce mieszkam proszek do pieczenia, mąkę raz budyń. Delikatnie wsypuję proszki przez sitko i mieszam drewnianą łyżką. Do osobnej miski dodaję białka i ubijam na najwyższych obrotach miksera. Ubitą pianę delikatnie wprowadzam do sera, również za pomocą drewnianej łyżki. Masę serową przekładam na spód.

Jeżeli korzystam z mrożonych wiśni, to wyciągam wcześniej, aby się odmroziły i odsączam sok. Do masy serowej dodaję wiśnie (w takiej ilości jak nam odpowiada) oraz mrożone jagody (ich już nie rozmrażam).

Beza:
- 7 białek 
- 150 g cukru pudru 
- 2 łyżki cukru białego
- szczypta soli
- płatki migdałowe do posypania

Do miski wbijam białka i zaczynając od niskich obrotów ubijam sztywną pianę. Jak tylko białka lekko się spienią dodaję szczyptę soli. Gdy piana jest już sztywna stopniowo dodaję po łyżce cukru dalej ubijając masę. Pamiętajcie, by następną łyżkę cukru dodać dopiero po dokładnym wymieszaniu poprzedniej! Bezę wykładam na masę serową i posypuję płatkami migdałowymi. Całość piekę 45 minut w temperaturze 160 st. C. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 70 st. C i całość pozostawiam w piecu na kolejne 30 minut. Jeżeli beza się przypieka to wykładam na nią ochronnie folię aluminiową.





You Might Also Like

1 komentarze