Sernik na spodzie kakaowym z owocami i bezą
19.4.17
Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, dlatego proponuję do kawy sernik na spodzie kakaowym z wiśniami, jagodami i bezą :)
Spód:
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka (białka zostawić do bezy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszam. W następnej kolejności dodaję pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz śmietanę. Wszystko energicznie zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 29*35 cm smaruję masłem i wykładam ciastem.
Masa serowa:
- 700 g twarogu
- 7 jajek
- 70 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 20 g budyniu śmietankowego
- pół łyżeczki mąki pszennej tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
- wiśnie mrożone
- jagody mrożone
Na początku mielę ser dwa razy wraz z masłem (dodaję na przemian ser i masło). Do miski dodaję żółtka oraz cukier i miksuję parę minut. Następnie mieszam zmielony ser i masło z ubitymi żółtkami wraz z cukrem. w małej miseczce mieszkam proszek do pieczenia, mąkę raz budyń. Delikatnie wsypuję proszki przez sitko i mieszam drewnianą łyżką. Do osobnej miski dodaję białka i ubijam na najwyższych obrotach miksera. Ubitą pianę delikatnie wprowadzam do sera, również za pomocą drewnianej łyżki. Masę serową przekładam na spód.
Jeżeli korzystam z mrożonych wiśni, to wyciągam wcześniej, aby się odmroziły i odsączam sok. Do masy serowej dodaję wiśnie (w takiej ilości jak nam odpowiada) oraz mrożone jagody (ich już nie rozmrażam).
Beza:
- 7 białek
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru białego
- szczypta soli
- szczypta soli
- płatki migdałowe do posypania
1 komentarze
Obłędny! Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń