Ciasto bananowe z wiśniami
11.4.17
Czas mazurków i serników powoli zbliża się, jednak na rozgrzewkę proponuję ciasto bananowe z wiśniami. Kwaśne wiśnie idealnie przełamują słodycz bananów, a dodatek mąki jaglanej i gryczanej doskonale wpasowuje się w charakter ciasta.
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 zmiksowane banany
- 2 jajka
- mrożone wiśnie
Do miski dodałam zmiksowane banany, jajka, cukier i wymieszałam drewnianą łyżką. Następnie w drugiej misce wymieszałam sypkie składniki i dodałam je do miski z mokrą zawartością. Energicznie wymieszałam drewnianą łyżką. Ciasto wylałam do tortownicy o średnicy o średnicy 22 cm i piekłam 50 minut w temp. 160 st. C.
1 komentarze
Uwielbiam bananowe wypieki:)
OdpowiedzUsuń