Jogurtowe z truskawkami i rabarbarem!
17.6.17
Z czym mi się kojarzy czerwiec? Zdecydowanie z truskawkami, które w połączeniu z rabarbarem i ciastem jogurtowym tworzą idealną kompozycję.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g masła
- 5 jajek
- 220g cukru
- 250g jogurtu naturalnego
- 1 cukier wanilinowy
- 800 g truskawek
- 2 laski rabarbaru
Zaczęłam od przygotowania owoców. Truskawki umyłam, oderwałam szypułki i pokroiłam na połówki. Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam na 2 cm kawałki. Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawałam po jednym jajku, ciągle miksując. Do miski przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia. Kolejno dodawałam na przemian mąkę z jogurtem naturalnym. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm posmarowałam masłem i wyścieliłam papierem do pieczenia. Masę wylałam na blaszkę, poukładałam truskawki i rabarbar, lekko wciskając w ciasto. Ciasto piekłam w temp 170 st. C przez 50 minut. Smacznego!
1 komentarze
Bardzo lubię ciasta na bazie jogurtu, ciekawy letni przepis :)
OdpowiedzUsuń