Ciasto cukiniowe z jagodami

24.3.17

Cukinia i jagody to połączenie dość niestandardowe, a jednak w cieście sprawdziło się idealnie ;)
Tarta cukinia, smak cukru waniliowego i do tego jagody... musicie spróbować! 



Składniki:
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2,5 szklanki mÄ…ki
- 1 duża cukinia (starta na grubych oczkach)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wbiÅ‚am jajka, wlaÅ‚am olej i dodaÅ‚am cukier. Wszystkie skÅ‚adniki zmiksowaÅ‚am. NastÄ™pnie przesiaÅ‚am mÄ…kÄ™, dodaÅ‚am proszek do pieczenie i ponownie zmiksowaÅ‚am skÅ‚adniki. Na koÅ„cu dodaÅ‚am tarta cukiniÄ™ i wymieszaÅ‚am. Ciasto piekÅ‚am w tortownicy o Å›rednicy 22 cm przez 40 minut w temp. 170 st. C. 


Ciasto z budyniem kokosowym, galaretkÄ… i owocami

15.3.17

Za oknem pierwszy powiew wiosny, co zachęciło mnie do stworzenia wiosennego, kolorowego ciasta. Budyń na mleku kokosowym okazał się idealnym dopełnieniem do owoców i galaretki.


 Spód:
- 300 g mÄ…ki pszennej
- 150 g masła
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody

Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Masa budyniowa:
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru

Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję trochę wody, tak aby było pół szklanki płynu. Rozpuszczam w nim budyń oraz 2 łyżki cukru. Do garnka przekładam stałą część mleczka i doprowadzam do wrzenia. Do gotującego mleka wlewam rozpuszczony budyń i gotuję chwilę aż do zagęszczenia. Po ostygnięciu wylewam budyń na upieczony spód.

Galaretka:
- 2 rozpuszczone galaretki
- owoce według upodobań ( u mnie jabłka, banany, maliny i jagody)

Na wystudzony budyń ułożyć owoce oraz wylać galaretkę. Ciasto włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Podawać z gorącą kawą... :)