Burgery buraczane, czyli wegetariański pomysł obiad
1.3.16
Ostatnio zainteresowały mnie warzywne burgery, jest to przepyszna alternatywna dla tradycyjnego mięsnego burgera. Wegetariańskie burgery można przygotowywać z buraków, marchewki pietruszki, czy nawet fasoli. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepysznego burgera buraczanego.
Każdy kto go skosztował, nie mógł uwierzyć, że można zrobić tak dobrego burgera bez kawałka mięsa ;)
Składniki (na 7 dużych burgerów):
Burgery buraczane:
-3 średnie buraki
-2 czerwone cebule
-2 ząbki czosnku
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (pół szklanki suchej)
- 1/3 szklanki słonecznika
-3 łyżki sezamu plus sezam do posypania
-2/3 szklanki oleju
-1/4 mąki pełnoziarnistej
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-sos worcester
-papryka ostra
-sól
-pieprz
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej (przez ok. 15 minut). Obieramy buraki a następnie ścieramy na grubych oczkach, siekamy drobno cebulę, pietruszkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze mieszamy (lepiej ubrać rękawiczki, bo bardzo brudzą ręce ;) Otrzymaną masę dzielimy na 7 części i kształtujemy burgery, na koniec posypując sezamem. Pieczemy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni C, na opcji góra-dół, przez około 35 minut, a pod koniec pieczenia włączyć termoobieg na około 5 minut.
W czasie gdy burgery nam się pieką czas przygotować resztę składników:
- bułeczki
-sałata
-papryka
-pomidor
- sos czosnkowy
0 komentarze