Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną z programu pani Ewy Wachowicz
23.2.16
Ciasteczka owsiane zachwycają swoim smakiem, idealnie pasują do kawy na deszczowy wieczór.
Zamiast żurawiny można dodać rodzynki, można również dodać kokos, kto co lubi ;)
Składniki:
150g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka płatków owsianych
3//4 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki żurawiny
Wykonanie:
Masło utrzeć razem z cukrem trzcinowym, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jajko i dalej miksować, następnie porcjami dodawać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypywać po kolei płatki owsiane, orzechy włoskie, żurawinę i wymieszać mikserem. Formować łyżką małe kuleczki i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, a następnie rozpłaszczyć palcami ( palce można oprószyć mąką, gdyż ciasto jest dość lepkie). Piec w piekarniku góra-dół przez ok. 20-25 minut w temperaturze 130-150 stopni Celsjusza. Smacznego!
0 komentarze