Muffiny mandarynkowe
9.2.16
Niektóre z odmian mandarynek powoli się kończą w sklepach, dlatego postanowiłam upiec muffiny mandarynkowe posypane grubymi kryształami cukru.
Składniki suche:
400g mąki
180g cukru
10g proszku do pieczenia
gruby cukier do posypania muffin
Składniki mokre:
2 jajka
360g mandarynek( obranych, zmiksowanych)
40g roztopionego masła
Składniki suche mieszamy w jednej misce, w drugiej natomiast składniki mokre. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych intensywnie mieszając. Porcja przeznaczona jest na 15 dużych muffin. Papilotki napełniamy do 3/4 przygotowaną masą i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w temp. 170 stopni Celsjusza przez 15-17 minut. Polecam włączyć po 5 minutach pieczenia na krótką chwile termoobieg, aby muffiny ładnie wyrosły. Smacznego!
0 komentarze