Kasza jaglana z pieczarkami, brokułem, porem oraz indykiem w sosie pomarańczowym
11.2.16Składniki:
-woreczek kaszy jaglanej (100g)
-pół pora
-1 brokuł
-700g brokuła
-200g piersi z indyka
-sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
-masło, oliwa z oliwek
-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Potrawkę zaczynamy od ugotowania brokuła. Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 min. w osolonej i posłodzonej wodzie ( 1 łyżeczka soli oraz 1 łyżeczka cukru).
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( do gotującej wody dobrze jest dodać łyżkę oleju, wtedy jest sypka). Następnie marynujemy indyka w 3 łyżkach oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty czosnek, solimy, odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie podsmażamy pieczarki na maśle oraz por.
Indyka smażymy na patelni, podlewając sokiem z wyciśniętej pomarańczy, pod koniec dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę masła, która sprawi, że sos zgęstnieje. Wszystkie składniki potrawki przenosimy do jednego naczynia i mieszamy. Smacznego!
0 komentarze