Tarta z ricottą, malinami i jagodami
3.10.16
Tarta z ricottą, malinami i jagodami, to bardzo szybkie ciasto.
Idealne do popołudniowej kawy w środku tygodnia ;)
Spód:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 2 jajka
- 1,5 opakowania cukru wanilinowy
- 2 łyżki mleka
Do miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam pokrojone w kostkę masło,
cukier wanilinowy, jajka oraz 2 łyżki zimnego mleka. Ciasto energicznie
zagniotłam do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowałam formę do
tarty o średnicy 30 cm, posmarowałam masłem i wykleiłam dokładnie
ciastem. Spód wstawiłam do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyłam papier
do pieczenia i wsypałam suchy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto
się nie unosiło).
Ciasto z obciążnikiem piekłam ok. 12 minut w temp. 170 st.
C , a następnie ściągnęłam papier z ryżem i piekłam 8 minut, aż
ciasto będzie lekko przypieczone.
Masa serowa:
- 375 g ricotty
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- 10 g cukru wanilinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g mrożonych malin
- 50 g mrożonych jagód
- wiórki kokosowe
- biała czekolada
Wszystkie składniki dodałam do miski i zmiksowałam na gładką masę ( miksować krótko, tylko do połączenia się składników). Masę serową wylałam na podpieczony spód, następnie poukładałam owoce oraz przyozdobiłam wiórkami kokosowymi i startą białą czekoladą.
Ciasto piekłam w temp. 170 st. C przez 45 minut. Smacznego!
1 komentarze
Bardzo lubię delikatna ricottę w tartach! Super!
OdpowiedzUsuń