Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem z purée cukiniowym
28.11.16
Moja propozycja na dzisiejszą kolację to polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem z purée cukiniowym. Lekko pikantny sos z zielonym pieprzem idealnie pasuję do delikatnych, soczystych polędwiczek wieprzowych i kremowego purée nadając charakteru całej potrawie.
Purée cukiniowe:
- 4 cukinie
- 3 ugotowane ziemniaki
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Cukinie dokładnie myję i kroję na półcentymetrowe talarki, które następnie smażę na niewielkiej ilości oliwy do momentu, gdy złapią złoty kolor.
Na tej samej patelni podsmażam cebulę i czosnek. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę, którą przyprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem wedle uznania..
Polędwiczki wieprzowe:
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
- oliwa z oliwek
- sól
- grubo mielony pieprz
Polędwiczkę myję, kroję na plastry o grubości około 2 cm i delikatnie rozgniatam dłonią. Doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie smażę na rozgrzanej oliwie przez około 3-4 minut z każdej strony, tak by mięso w środku pozostało przyjemnie różowe. Przed podaniem polędwiczka powinna odpocząć parę minut.
Sos z zielonym pieprzem:
- 3 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 250 ml śmietanki kremówki
- kieliszek brandy
Na patelnię, na której smażyłem mięso wlewam kieliszek brandy i pozwalam, by brandy "zdjęło" smak z patelni. Po chwili dodaję pieprz i podgrzewam przez około minutę. Żeby dodać nieco więcej pikanterii część ziaren możecie rozgnieść. Na koniec wlewam śmietankę i redukuję na wolnym ogniu, tak by sos nabrał odpowiedniej konsystencji.
Smacznego ;)
0 komentarze