Tarta z kremem pomarańczowym i bezą
20.12.17
Tarta z kremem pomarańczowym i bezą to idealny deser na świąteczny stół. Lekko kwaśne nadzienie oraz słodka beza, tego nie można nie lubić ;)
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody
Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto
energicznie zagniotłam
i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm.
Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch,
fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.
Nadzienie 'orange curd':
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 110 ml wody
- skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 115 g masła
- 1 jajko
- 4 żółtka
Do garnka wlałam sok z pomarańczy, cytryny oraz wodę, dodałam skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotowałam na wolnym ogniu, ciągle mieszając nadzienie, aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodałam masło, a następnie jajka i żółtka. Nadzienie wyłożyłam na podpieczony spód.
Beza:
- 250 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do misy miksera wlałam białka, które rozmiksowałam wraz ze szczyptą
soli. Po chwili dodałam porcjami cukier, czekając aż poprzednia porcja
cukru będzie dokładnie rozmiksowana. Beza powinna być pod koniec
ubijania błyszcząca. Bezę przełożyłam na warstwę pomarańczową. Ciasto piekłam 25 minut w temp. 170 st. C, a następnie przez 30 minut w temp. 60 st. C
(suszenie bezy). Smacznego! :)
2 komentarze
Istna deserowa rozpusta, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńNo przepis słaby, nic nie wyszło tak jak powinno
OdpowiedzUsuń