Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą!

30.9.15

Tym razem chciałam zachęcić Was do wykorzystania darów jesieni- śliwki węgierki.
Idealne połączenie śliwki, budyniu i bezy- koniecznie wypróbujcie ;)



Spód:

220g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
200g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek (białka zachować do bezy)
40g cukru 

 Warswa budyniowa:

1 budyń śmietankowy (40g) 
2 łyżki cukru
500 ml mleka 

Śliwki:

850 g śliwek węgierek

Beza:

5  białek
250 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe lub zmielone orzechy

 Spód:

Do miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać pokrojone masło. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie należy dodać 5 żółtek i dalej zagniatać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm należy wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Blaszkę wylepić ciastem i podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza.

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wyłożyć na upieczone ciasto.

Śliwki umyć, usunąć pestki, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć na warstwie budyniowej.

Białka wlać do czystej miski, rozmiksować. Następnie należy porcjami dodawać cukier. Po dodaniu cukru należy miksować jeszcze 5 minut, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Bezę wyłożyć na śliwki i posypać płatkami migdałowymi lub zmielonymi orzechami. Smacznego!



You Might Also Like

0 komentarze