Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą!
30.9.15Tym razem chciałam zachęcić Was do wykorzystania darów jesieni- śliwki węgierki.
Idealne połączenie śliwki, budyniu i bezy- koniecznie wypróbujcie ;)
Spód:
220g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
200g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek (białka zachować do bezy)
40g cukru
Warswa budyniowa:
1 budyń śmietankowy (40g)
2 łyżki cukru
500 ml mleka
Śliwki:
850 g śliwek węgierek
Beza:
5 białek
250 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe lub zmielone orzechy
Spód:
Do
miski wsypać dwie mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz dodać
pokrojone masło. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie należy dodać 5
żółtek i dalej zagniatać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm należy
wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia. Blaszkę wylepić
ciastem i podziurkować widelcem. Ciasto piec w piekarniku ok. 15-20
minut, do lekkiego zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wyłożyć na upieczone ciasto.
Śliwki umyć, usunąć pestki, a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i ułożyć na warstwie budyniowej.
Białka wlać do czystej miski, rozmiksować. Następnie należy porcjami dodawać cukier. Po dodaniu cukru należy miksować jeszcze 5 minut, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Bezę wyłożyć na śliwki i posypać płatkami migdałowymi lub zmielonymi orzechami. Smacznego!
0 komentarze