Maliny, brzoskwinie, borówki- to musi być pyszne!
5.9.15Owocowa chmurka
Po prostu pychota! Ciasto kruche z budyniową pianką, malinami, brzoskwiniami i borówkami- połączenie idealne. Ciasto to nazywane jest 'owocową chmurką' dzięki swej lekkości. Idealnie nadaje się teraz z wykorzystaniem owoców sezonowych, ale też w środku zimy z mrożonych będzie smaczne.
Ciasto kruche:
3,75 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4,5 łyżki cukru pudru
375g zimnego masła
8 żółtek
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę masło i żółtka (białka zostawiamy do pianki budyniowej).
Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Większą część wykorzystujemy do wylepienia spodu blachy ( wymiary 29 *35 cm), a mniejszą wkładamy do zamrażalnika.
Spód blachy smarujemy masłem, wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy blachę.
Spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Budyniowa pianka:
8 białek
1,5 szklanki cukru
1,5 opakowania cukru wanilinowego
3 opakowania budyniu śmietankowego (40g, bez cukru)
0,75 szklanki oleju słonecznikowego
oraz pół puszki brzoskwiń, garść malin i borówek
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier oraz cukier wanilinowy porcjami, nie przestając ubijać. w następnej kolejności należy dodawać budyń, również dalej miksując.
Na końcu wlewamy powoli olej i miksujemy. Ubitą budyniową piankę przekładamy na wystudzony spód. W pierwszej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wciskamy je lekko widelcem.
Następnie dodajemy maliny i borówki. Wyciągamy zamrożoną kulkę kruchego ciasta i ścieramy na grubych oczkach. Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Ciasto pieczemy przez pierwsze 10 minut na dole, następnie na 10 minut włączyć termoobieg, aby lepiej wyrosło, kolejne 15 minut- znów dół. Życzę smacznego!!!
0 komentarze