Sezon na kurki w pełni!
10.9.15Kurki- kiedyś nieznane mi grzyby, a dzisiaj jedne z ulubionych.
Z jajecznicą na śniadanie, czy z sosem na obiad, a Wy jakie wolicie?
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na naleśniki ze szpinakiem w sosie kurkowym!
Przepis na 4 porcje:
Naleśniki:
2,5 szklanki mąki
2,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
4 jajka
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki oleju
szczypta soli
Do garnka wbijamy 4 jajka, dodajemy cukier oraz część mleka - miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy porcjami mąkę i miksujemy do otrzymania bardzo gęstej masy (zapobiegniemy w ten sposób grudkom). Na koniec wlewamy resztę mleka, wodę gazowaną oraz olej i mieszamy.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na kilku kroplach oleju.
Farsz szpinakowy:
450g szpinaku mrożonego
feta
4 łyżki śmietany
łyżka masła
sól, pieprz
Na patelni roztapiamy szpinak na łyżce masła. Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz śmietanę. Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy.
Sos kurkowy:
200g kurek
2 łyżki masła
kubek dużej śmietany
sól, pieprz
Sos kurkowy zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurek. Należy je namoczyć na 5 minut
w wodzie, a następnie dokładnie umyć. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe zostawiamy w całości. Kurki smażymy na maśle około 10 minut. Następnie należy wlać część śmietany do szklanki i przełożyć do niej łyżkę kurek, w ten sposób zapobiegniemy zważeniu się sosu. Śmietanę z kurkami wlewamy do reszty kurek, a następnie dodajemy resztę śmietany ciągle mieszając aż do zgęstnienia sosu. Życzę smacznego!
0 komentarze