Pierogi z malinami i twarogiem ... pychota!
12.9.15Pierogi z malinami i twarogiem tworzą kompozycję idealną. A do tego podane ze śmietanką i cukrem...
Ciasto:
600g mąki pszennej400 ml gorącej wody
70g masła
sól
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Robimy dziurkę na środku w mące, dodajemy pokrojone masło i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste ( ok. 5 minut). Następnie dajemy ciastu odpocząć, a my w tym czasie przygotowujemy farsz.
Farsz:
200g malin (najlepiej zamrożonych)200g twarogu
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą. Najlepiej użyć mrożonych malin, wtedy unikniemy nadmiaru soku.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką i wykrawamy kółka za pomocą szklanki lub kubka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zaklejamy dokładnie. Pierogi gotujemy ok. 3 minut i podajemy ze śmietanką i cukrem. Smacznego! ;)
0 komentarze