Kremowy sernik z żurawinową pianką...

2.4.16

Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszny sernik z żurawinową pianką... Do sernika użyłam twarożku i serka mascarpone, dlatego jest on puszysty i rozpływający się w ustach. Idealny do kawy na wiosenne popołudnie ;)


spód:

-200g mąki pszennej
-54 g mąki ziemniaczanej
-180 g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 żółtka
-36g cukru pudru

Do miski dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Masło pokroić w drobne kawałki i dodać do miski, a następnie dodać żółtka i energicznie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 wyłożyć ciastem i wstawić do lodówki. 

masa serowa:

-500g białego twarogu
-500g mascarpone
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-skórka z 1 cytryny
-1,5 szklanki cukru
-5 jajek
-2 żółtka

Twaróg należy zmielić na gładką masę w maszynce do mielenia. Dodać 500g mascarpone, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, skórkę z cytryny, 1,5 szklanki cukru i wszystko zmiksować. W następnej kolejności należy pojedynczo dodawać jajka cały czas miksując, a na końcu żółtka. Gładką masę należy wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 -160 stopni Celsjusza, w tej temperaturze pieczemy ok. 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy pół godziny. Aby sernik opadnie zostawiamy go w wyłączonym piecu do ostygnięcia.

Pianka żurawinowa:

-450g mrożonej lub świeżej żurawiny
-sok z 1 cytryny
-szklanka cukru
-8 g żelatyny
-500g bitej śmietany

Do garnka dodajemy mrożoną żurawinę razem z cukrem (4 łyżki zostawiamy do bitej śmietany) i sokiem z cytryny, podgrzewamy na gazie aż do powstania musu (ok. 10 minut). Po ostygnięciu blenderujemy mus na gładką masę. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie studzimy żelatynę( pilnując, żeby się nie ścięła). Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy żelatynę i ostudzony mus żurawinowy. Mus wykładamy na wystudzony sernik, a całe ciasto dajemy na całą noc do lodówki. Smacznego!






You Might Also Like

0 komentarze