Tarta z botwinką, fetą i kozim serem
12.5.16Wspominałam już jak bardzo lubię sezonowe produkty? Dzisiaj przyszedł czas na botwinkę i pyszną tartę.
Spód:
-200g mąki pszennej
-50g mąki pełnoziarnistej
-125g zimnego masła
-1 jajko
-2 łyżki mleka
-szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do miski i energicznie wyrobić ciasto. Formę na tartę (średnica 30cm) posmarować masłem i wyłożyć ciasto. Podpiec 15 minut w piekarniku w temp. 170 stopni Celsjusza.
Nadzienie:
-3 pęczki botwinki
-3 łyżki posiekanego szczypiorku
-200 g pokruszonej fety
- 2 plasterki sera koziego
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki miodu
-sól, pieprz
Botwinkę umyć, pokroić buraczki oraz liście na cienkie paski. Buraczki podsmażać na oliwie na patelni ok. 10 minut (można też troszkę podlać wodą). Po 10 minutach wrzucić liście, wyciśnięty czosnek i smażyć ok. 5 minut. Na patelnię dorzucić pokruszoną fetę, szczypiorek oraz 2 łyżki miodu i wszystko wymieszać na zgaszonym gazie. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód.
Zalewa:
-200 ml śmietany 12%
-2 jajka
-sól, pieprz
Śmietanę energicznie wymieszać z jajkami. Gotową zalewą zalać farsz przygotowany wcześniej. Na koniec położyć małe kawałki sera koziego na wierzch tarty. Smacznego!
0 komentarze