Szparagi, tak już są!
16.5.16
Sezon na szparagi jest tak krótki, że mogłabym je jeść codziennie. Dzisiaj przepis na łososia pieczonego w piekarniku, ze szparagami i kaszą jaglaną ze szczypiorkiem.
Składniki: (3 porcje)
-pęczek szparagów
-3 kawałki fileta z łososia
-125g kaszy jaglanej
-3 łyżki cebulki dymki
- łyżka płatków migdałowych
-olej rzepakowy
-cytryna
-oliwa z oliwek
Filet z łososia myjemy, solimy, układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i obficie polewamy oliwą z oliwek. Filet doprawiamy pieprzem, posypujemy płatkami migdałowymi i układamy po plasterku cytryny.
Łososia pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Kaszę jaglaną gotujemy w 350 ml osolonej wody wraz z łyżką oleju, co jakiś czas mieszając.
Po ugotowaniu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i mieszamy.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w wysokim garnku przez 5-7 minut, w zależności od wielkości szparagów. Do wody dodajemy płaską łyżeczkę soli i cukru.
Smacznego!
-
1 komentarze
Również mnie cieszy obenośc szparagów. cudowna kompozycja :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia