Szparagi, tak już są!

16.5.16


Sezon na szparagi jest tak krótki, że mogłabym je jeść codziennie. Dzisiaj przepis na łososia pieczonego w piekarniku, ze szparagami i kaszą jaglaną ze szczypiorkiem. 



  Składniki: (3 porcje)

-pęczek szparagów
-3 kawałki fileta z łososia
-125g kaszy jaglanej
-3 łyżki cebulki dymki
- łyżka płatków migdałowych
-olej rzepakowy
-cytryna
-oliwa z oliwek

Filet z łososia myjemy, solimy, układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i obficie polewamy oliwą z oliwek. Filet doprawiamy pieprzem, posypujemy płatkami migdałowymi i układamy po plasterku cytryny. 
Łososia pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Kaszę jaglaną gotujemy w 350 ml osolonej wody wraz z łyżką oleju, co jakiś czas mieszając. 
Po ugotowaniu dodajemy posiekaną cebulkę dymkę i mieszamy. 

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w wysokim garnku przez 5-7 minut, w zależności od wielkości szparagów. Do wody dodajemy płaską łyżeczkę soli i cukru. 
 Smacznego!




-

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Również mnie cieszy obenośc szparagów. cudowna kompozycja :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń