Sezon na truskawki już w pełni, dlatego dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny sernik z truskawkami!

6.6.16


Spód:

-250g mąki pszennej
170g masła
-85g cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-2 żółtka
-1 łyżeczka wody

Wszystkie składniki sypkie wsypujemy do miski, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz 2 żółtka. Ciasto energicznie zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach 24*28 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Blaszkę wyklejamy ciastem łącznie z bokami (ok. 2,5cm wysokości). Blaszkę wstawiamy do lodówki na czas kiedy będzie przygotowywać resztę składników. 

Masa serowa:

-850g zmielonego twarogu
-3/4 szklanki cukru
 -2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka cukru wanilinowego
-skórka otarta z połowy cytryny
-1 jajko
-1 żółtko 

-500g truskawek
-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie masy serowej zacząć od zmielenia twarogu (można też użyć gotowego).
Do miski miksera dodać twaróg oraz resztę składników i dokładnie zmiksować. 
Przygotowaną masę serową wylać na spód. Truskawki umyć, odciąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i poukładać na wylanej wcześniej masie serowej. 
Ciasto piec pierwsze 20 min w temp. 170 stopni Celsjusza a następnie 30 minut w temp.150 stopni Celsjusza. W celu sprawdzenia czy ciasto jest upieczone można włożyć wykałaczkę, jeżeli ser nie przykleja się do patyczka, to sernik jest upieczony ;)
Smacznego!




You Might Also Like

2 komentarze