Tarta z czereśniami, budyniem i galaretką

30.6.16

Przepyszna tarta z czereśniami, budyniem i galaretką jest idealnym połączeniem na upalny podwieczorek.
Na drzewie czerwienią się już czereśnie, dlatego postanowiłam wykorzystać je do mojej ulubionej tarty, którą w ciągu roku przygotowuję z innymi owocami (także mrożonymi). Delikatny waniliowy spód, zimny budyń, świeże czereśnie i galaretką, prostota, jednak ciężko odejść od talerza... :)



Spód:

-250g mąki pszennej
-125g zimnego masła
-1 jajko
-1 cukier wanilinowy
-1 łyżka zimnego mleka

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pokrojonego w kostkę masło, cukier wanilinowy, jajko oraz łyżkę zimnego mleka. Ciasto energicznie zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 30 cm, smarujemy ją masłem i wyklejamy dokładnie ciastem. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wsypujemy surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto się nie unosiło. Takie obciążniki można używać wielokrotnie)
Ciasto z obciążnikiem pieczemy ok. 12 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągamy papier z ryżem i pieczemy 8 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone.

Masa budyniowa: 

-60g budyniu śmietankowego bez cukru
-650 ml mleka
-4 łyżki cukru
-1 łyżeczka mąki pszennej
-25g zimnego masła

Z przygotowanego mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozpuszczamy w niej budyń, dodajemy mąkę pszenną, cukier, starając się uzyskać jednolitą konsystencję. Większą część mleka gotujemy i wlewamy zawartość szklanki do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Budyń zostawiamy do ostudzenia. 

Galaretka:

-650g wody
-2 galaretki

Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. 

Czereśnie:

-750g świeżych czereśni wypestkowanych

Na upieczony spód wykładamy budyń, układamy czereśnie i zalewamy galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

 



You Might Also Like

2 komentarze